Ultralyd

Sikrere diagnostikk med ultralyd

Undersøkelse med ultralyd kan gi en mer nøyaktig diagnose for en rekke lidelser i bløtvevet hos både hund og katt. Derfor har ultralyd blitt et viktig bildediagnostisk hjelpemiddel som brukes daglig i klinikken. Ultralyd og røntgenundersøkelse gjøres ofte samtidig da disse to undersøkelsesmetodene i mange tilfeller komplementere hverandre.

Hva er ultralyd?

Ultralyd er lydbølger som svinger raskere enn øret klarer å oppfatte. Et lydhode sender ultralydbølger inn i pasienten, og når disse treffer vev med ulik tetthet dannes det et ekko som reflekteres tilbake til lydhodet. Maskinen analyserer de ulike ekkoene som mottas og lager et synlig bilde på en bildeskjerm.
Vi har en super ultralydmaskin MyLab 30 - med Doppler. Ved hjelp av dopplerdiagnostikk kan vi også undersøke blodets strømningshastighet, noe som er spesielt viktig ved hjerteundersøkelser.

Sammen med røntgen er ultralyd et viktig bildediagnostisk hjelpemiddel. Et røntgenbilde viser oss størrelsen på et organ og evt konturforandringer, mens en ultralydundersøkelse gir oss et bilde av de indre strukturene i organet.

En ultralydundersøkelse er ikke smertefullt for dyret og i de fleste tilfeller utføres det mens dyret er våkent. Ved spesielt tidkrevende undersøkelser og i tilfeller der dyret må ligge helt i ro får det et beroligende medikament.

Når bruker vi ultralyd?


Ved mistanke om sykdomstilstander i lever, galleganger, milt, nyrer, blære, prostata, livmor og hjerte benytter vi ofte ultralyd i tillegg til andre undersøkelser. Ultralyd kan i mange tilfeller påvise sykdomstilstander som for eksempel svulster, urinstein, livmorbetennelse, gallesteiner, cyster i nyrer og i prostata. Ved hjelp av ultralyd kan vi også  måle nøyaktig størrelse å organer, dette er bla viktig ved undersøkelse av binyrer ved mistanke om hormonell lidelse, for å skille ulike typer nyrelidelser og ved mange prostatalidelser.

Ultralyd og drektighet


Ultralyd benyttes hyppig i drektighetsdiagnostikken. Det brukes først og fremst for å påvise drektighet. Fosterblærer kan sees fra ca 3 ½ uke hos hund og etter 3 uker på katt. Ultralyd er ikke spesielt godt egnet til å telle antall valper eller kattunger. Er det ønskelig å vite eksakt antall valper eller kattunger før fødsel anbefaler vi at det tas et røntgenbilde av tispa etter dag 53 i drektigheten og etter dag 50 hos katt . Da er skjelettet til valpene og kattungene modent nok til at man kan telle antall valper eller kattunger ved å telle hodeskallene.

Når dyret kommer til ultralydundersøkelse er det en fordel at det er fastet, dvs ikke mat samme dag, men dyret kan ha fri tilgang på vann. Det er også viktig at dyret ikke har tom blære, dvs ikke luft hunden før undersøkelsen. Da er det enklere for veterinæren å visualisere organene.
 
Skriv ut
 
 
 
 
Copyright Groruddalen Dyreklinikk AS 2013
Stovner Senter 3, 0985 OSLO
TLF: 22 78 84 84

 

Godkjent dyreklinnik