Tannbehandling hund

Tannsykdommer er svært vanlig hos hunder. De vanligste lidelsene i munnhulen er betennelse i tannkjøttet, skadete og brukne tenner, tilbakeholdte melketenner og bittfeil.

Tenner og tannpleie

De fleste hunder vil i løpet av livet utvikle tannstein, noe som igjen kan føre til tannkjøttbetennelse (gingivitt), løsning av tenner pga. infeksjon (periodontitt), og i verste fall tannbyller (rotabscesser). Forebyggende tannbehandling er derfor viktig, og ved den årlige helsesjekken på klinikken blir alltid hundens munnhule inspisert av veterinæren.
Symptomer på dårlig tannhelse kan være dårlig ånde, vegring for å spise/tygge tørrfôr, dårlig appetitt, vekttap, smatting og sikling.

Behandlingstilbud


Vår veterinær Karoline Dolva har egen etterutdanning i tannbehandling hos hund og katt.
Når vi utfører tannbehandling må dyret bedøves/sederes. Ved tanntrekk får dyret full narkose. Vi tilbyr også tannrøntgen med digitalt røntgenutstyr. Tannstein fjernes med en ultralydmaskin som knuser og fjerner tannsteinen, deretter poleres tennene.

Forebygging av tannsykdom

Den aller beste måten å forebygge tannstein og tannsykdommer på, er selv å pusse tennene til dyret. For best resultat skal det gjøres hver dag. Det er optimalt å starte med tannpuss allerede når dyret er ca 3 mnd gammelt, både for tilvenningens skyld og for tidlig forebygging av tannstein. Fingerbørster er for noen lettest å starte med, men tannbørste er mer effektivt og fjerner med plakk, så det anbefales å gå over til tannbørste etterhvert som hunden er tilvent. En myk barnetannbørste vil fungere bra. Det er den mekaniske effekten av børstingen som fjerner plakket, og det er derfor ikke nødvendig med tannpasta. Tannpasta spesilet laget til hund anbefales likevel da den gode smaken ofte gjør at hunden lar eier pusse lengre, og dermed kan fjerne mer plakk. Tannpasta inneholder også enzymer/stoffer som bidrar til å redusere plakk. Det er lurt å presse tannpastaen ned i børsten slik at hunden ikke slikker den av med en gang. Tannpasta til mennesker skal ikke brukes pga fluorinnholdet, hunder svelger tannpastaen og dette kan føre til kronisk fluorforgiftning.
Som et supplement til daglig tannpuss eller i de tilfeller der hunden ikke tolererer tannpuss,kan Hexarins brukes daglig. En bomullspad eller lignende fuktes med Hexarins og strykes over tenner/tannkjøtt 1-2 ganger daglig. Andre alternative måter å holde tennene rene på er Hill’s t/d tørrfor og egne typer gnagebein eller griseører/tyggeflak av dyrehud. De ulike produktene selges ved klinikken, spør oss gjerne om råd.

Teknikk ved tannpuss:
Tennene børstes i sirkulære bevegelser eller fra side til side. For best å komme til like under tannkjøttranden settes børsten på tennene i ca 45 graders vinkel. Start med å pusse noen få tenner på ytterflaten mot leppa. Det er enklest å starte med jekslene og med munnen lukket, etterhvert løfter man også på leppa. Antall tenner økes etterhvert samtidig som man bruker mer tid. Når hunden er komfortabel med dette kan eier forsøke å pusse tyggeflatene og innsiden av tennene. Det er viktig å huske på at tannstein og sykdom i tannkjøttet kan utvikles også på de steder man evt ikke får pusset!

Periodontitt

Periodontitt betyr betennelse rundt tannens festeapparat. 80% av hunder over 6 år som ikke får regelmessig tannbehandling har denne sykdommen. Det er en kompleks sykdom som skyldes en kombinasjon av dårlig munnhygiene, opphopning av tannstein/plakk, ansamling av bakterier, arv med mer. hunder under 10 kg er svær disponert for periodontitt.

Resultatet er at kroppens celler begynner å "spise" opp kjevebenet rundt tannrøttene, tannkjøttet trekker seg tilbake og tannhalsen blottlegges. Etterhvert løsner tennene fra sitt feste i kjevebenet eller det kan dannes tannbyller. Slike tenner må alltid trekkes.

Symptomer:
Kan være dårlig ånde, løse tenner, blødning fra tannkjøtt , endret tyggemønster og vegring for å spise.

Behandling:
Når diagnosen periodontitt er stilt på en tann, kan ikke skaden repareres, men med riktig behandling kan sykdommen holdes under kontroll. Dette er viktig da betennelse i munnhulen innebærer en potensiell helserisiko ved at infeksjoner kan spres til indre organer.
Tannrens under sedasjon er viktig for å fjerne all tannstein og plakk. Tenner og tannkjøtt inspiseres med et lite instrument (en probe), og det blir anbefalt tannrøntgen av affisert tenner. Alvorlig affiserte tenner må trekkes.
Det anbefales at eier følger opp med daglig tannpuss , evt i kombinasjon med Hexarins, hjemme for å "bremse" videre utvikling av sykdommen og at hunden følges opp med regelmessige kontroller hos veterinær.

Tannfrakturer/tannskader

Traumatiske tannskader er vanlig hos hund. Om nerven til tannen (pulpa) er blottlagt eller ikke vil være avgjørende for valg av behandling. Tannrøntgen sammen med et lite instrument, en explorer, er de vikktigste undersøkelsene ved en tannfraktur.
Vha tannrøntgen kan det vurderes om tannen lever eller om det er tegn på infeksjon.
Dessverre er det lett for eier å overse tannskader da hunden ofte ikke viser tydelige symptomer eller tegn på smerte.

Skader på melketenner e også vanlig, hjørnetennene er mest utsatt. Skadet melketann skal alltid trekkes da en infeksjon i melketann vil diponere for skade på blivende tann.

Retente melketenner

Tannfellingen hos hund pågår mellom 3-6 mnd alder. Det er viktig at eier i denne perioden regelmessig inspiserer munnen til valpen.
Når de permanente tennene begynner å komme fram skal melketennene løsne og falle ut. I mange tilfeller skjer ikke dette, og spesielt små hunderaser er utsatt. Melketannen blir sittende og det gir "dobbelt" sett med tenner.
Slike retente melketenner kan føre til feilstilling av permanente tenner og disponere for bittfeil. Det er  derfor viktig at disse tennene oppdages så tidlig som mulig slik at veterinæren kan iverksette behandling, noe som oftest består av trekking av den retente melketannen.

 
Skriv ut
 
 
 
 
Copyright Groruddalen Dyreklinikk AS 2013
Stovner Senter 3, 0985 OSLO
TLF: 22 78 84 84

 

Godkjent dyreklinnik