Generelt om kirurgi

Mange sykdommer og skader krever kirurgisk behandling for at dyret skal bli friskt og ha god livskvalitet.

Ved Groruddalen Dyreklinikk har vi to velutstyrte og moderne operasjonsrom. Våre veterinærer har flere års kirurgisk erfaring og deltar jevnlig på kurs både innen bløtvevs- og beinkirurgi. Vi legger stor vekt på å holde oss faglig oppdatert. Vi kan derfor tilby de fleste operasjoner som er aktuelle på hund og katt, og vi utfører også kirurgiske inngrep på mindre kjæledyr som bla gnagere, kaniner og ilder.

Overvåking og narkose

Ved større inngrep benytter vi gassnarkose med sevoflurane. Dette er en skånsom og sikker narkose. I tillegg får pasienten tilført oksygen og ved større inngrep får pasienten væskebehandling. Avhengig av type inngrep er det en til to veterinærer som opererer. Ved mindre inngrep som feks fjerning av mindre kuler, vorter etc, benytter vi ofte en injeksjonsnarkose. Dyret vil da raskt våkne etter inngrepet. Det er alltid en dyrepleier som overvåker narkosen og passer på at pasienten har det bra. Dyrepleieren sjekker slimhinner, puls og åndedrett underveis. I tillegg til den manuelle overvåkingen benytter vi oss av moderne overvåkningsutstyr som kontinuerlig er tilkoblet pasienten under inngrepet. Disse maskinene måler bla oksygenmetning i blodet og pulsfrekvens og vi har mulighet for ekg overvåkning. Vi mener at en kombinasjon av manuell og maskinell overvåking gir den tryggeste narkosen og er til dyrets beste. Alle pasientene blir tilført varme under operasjonen ved at de ligger på en elektrisk varmematte. Dette er spesielt viktig ved større inngrep og hos mindre pasienter, dvs små hunder, katter,kanin og gnagere. Varmetapet under et operativt inngrep kan bli betydelig. Ved behov har vi også mulighet til å legge de mindre pasientene i en kuvøse etter inngrepet, nettopp for å holde kroppstemperaturen stabil. Alle operasjonspasientene overvåkes nøye etter operasjonen. Etter operasjonen blir dyret lagt i et eget bur med varme tepper og ekstern varmetilførsel ved behov for dette. Pasientene overvåkes jevnlig av dyrepleier som måler kroppstemperatur og kontrollerer slimhinner og puls inntil dyret er godt våkent .

Smertebehandling

Vi på klinikken er opptatt av at pasientene skal ha en så god smertelindring som mulig både under og etter inngrepet. Ved alle inngrep blir det gitt smertestillende medikamenter. Der det er mulig benytter vi oss av en kombinasjon av ulike medikamenter for å oppnå best mulig smertelindring. Ved større og spesielt smertefulle inngrep får pasienten også et smerteplaster. Plasteret festes på huden til hunden eller katten og har smertelindrende effekt i 3 døgn. God smertebehandling er viktig for at dyret skal ha det best mulig, men det er også svært viktig for å opprettholde et godt immunforsvar og en god energibalanse i kroppen ved at dyret raskt kommer til hektende og begynner å spise. God smertebehandling gir kortere rekonvalesensperiode og pasienten vil bevege seg mer.
Så snart dyret er våkent nok etter inngrepet tilbyr vi pasienten rekonvalesensfòr. Dette er godt smakelige høyenergi fòr, og eier fortsetter ofte med å tilby dyret denne dietten frem til det har normal appetitt igjen. I tillegg til god smertebehandling er næringsrik mat også viktig for å styrke immunforsvar og korte ned rekonvalesensperioden.

Her er noen eksempler på operasjoner vi utfører ved Groruddalen Dyreklinikk:


Sterilisering og kastrering av alle kjæledyr
Keisersnitt
Bukoperasjoner
Brokkoperasjoner
Operasjoner i brysthulen
Hjerteoperasjoner
Ulike svulstoperasjoner
Operasjoner i urinveier
Øre- og øyeoperasjoner
Leddoperasjoner
Beinbrudd
Div amputasjoner

Denne listen er ikke fullstendig, så skulle ditt kjæledyr trenge behandling utover det som er nevnt så ta gjerne kontakt med oss for ytterligere informasjon.
 
Skriv ut
 
 
 
 
Copyright Groruddalen Dyreklinikk AS 2013
Stovner Senter 3, 0985 OSLO
TLF: 22 78 84 84

 

Godkjent dyreklinnik