Røntgen

Røntgenundersøkelse er et viktig diagnostisk hjelpemiddel som brukes daglig på klinikken.

Groruddalen Dyreklinikk er utstyrt med Agfa digitalt røntgen. Klinikken var en av de første som tok i bruk digital fremkalling av røntgenbilder. Fordelen ved dette er at bildet kan bearbeides på en datamaskin etterpå. Dette gjør at hvert enkelt bilde gir mer informasjon enn et standard røntgenbilde.

Ved ulike sykdomstilstander som angår ledd og skjelett er røntgenbilder i mange tilfeller et helt nødvendig hjelpemiddel for å stille diagnose. Røntgenundersøkelse inngår også rutinemessig ved undersøkelse av arvelige skjelettlidelser som hofteleddsdysplasi (HD), albueleddsdysplasi (AD) og spondylose, der NKK har egne avlsprogram.

Også ved sykdomstilstander som angår bryst- og bukhule gir en røntgenundersøkelse i mange tilfeller nyttig informasjon.

Røntgenundersøkelse benyttes også ved drektighetsundersøkelse og fra dag 53 kan man telle antall fostre hos hund, fra dag 50 hos katt.

Ved undersøkelse av mage- tarm kan det i en del tilfeller være nødvendig å gi dyret et kontrastmiddel. Veterinæren kan ved hjelp av flere røntgenbilder som tas etterhverandre med et bestemt tidsintervall, bla undersøke om det er passasjehindring i magesekk eller tarm. Dette er svært nyttig ved mistanke om at hunden har spist et fremmedlegeme,men det gir også informasjon om  hvordan motorikken i fordøyelseskanalen fungerer. Mange fremmedlegemer består av stoff og gummimaterialer som ikke er synlig på et vanlig røntgenbilde. Ved mistanke om at hunden eller katten har spist dette vil en kontrastundersøkelse av fordøyelseskanalen være et nyttig hjelpemiddel i utredningen.

Ved mistanke om unormale forhold i urinveiene kan det også i enkelte tilfeller være aktuelt å benytte ulike kontrastmidler.

Enkelte røntgenundersøkelser krever at dyret ligger helt i ro og i spesielle posisjoner. Dyret vil da få en bedøvelse under undersøkelsen.

Tenner og kjeve

Groruddalen Dyreklinikk  har også eget digitalt røntgenutstyr til å ta bilder av tenner og kjeve. Tannrøntgen brukes rutinemessig i diagnostikken av ulike tannsykdommer og skader hos hund og katt. For å ta røntgen av tenner og kjeve får dyret alltid et beroligende medikament.
 
Skriv ut
 
 
 
 
Copyright Groruddalen Dyreklinikk AS 2013
Stovner Senter 3, 0985 OSLO
TLF: 22 78 84 84

 

Godkjent dyreklinnik