Tannhelse hos kaniner

Riktig fôring er en forutsetning for at kaninen skal ha god tannhelse.

De to hovedårsakene  til at kaniner får tannproblemer er medfødt bittfeil og feilfôring.

Bittfeil:
Medfødt bittfeil fører til at tennene til kaninene ikke slipes godt nok ned når de spiser og det resulterer i for lange fortenner eller spisser på jekslene. Begge deler er ubehagelig for kaninen og kan resultere i smerter og nedsatt matlyst. 

Feil fôring:
Kaninenes tenner vokser hele livet og er avhengig av at kaninene spiser grovt fôr i store mengder for at de skal slipes ned. Får de energirikt fôr med lite fiber kan dette lett føre til dannelse av tannspisser og smerter. Det er derfor viktig at de alltid har tilgang på fiberrik pellets og grovt høy og at de får lite tilgang på kaloririk mat som fører til mindre inntak av grovt fôr.

Symptomer på tannproblemer:
De vanligste symptomene på tannproblemer hos kaniner er nedsatt matlyst, avmagring, løs avføring, lite avføring, unormale bevegelse med tungen  og øyebetennelse.

Behandling av tannproblemer:
Den vanligste måten å behandle tannproblemer på er slipe ned eller borre ned for lange fortenner og tannspisser på jeksler.
Behandlingen på fortennene kan ofte gjøres uten narkose, mens borring/sliping av tannspisser på jeksler må gjøres i narkose.
Det hander også at vi anbefaler å operere ut fortenner som vokser galt, da må kaninen i narkose. 

 
Skriv ut
 
 
 
 
Copyright Groruddalen Dyreklinikk AS 2013
Stovner Senter 3, 0985 OSLO
TLF: 22 78 84 84

 

Godkjent dyreklinnik