Fôring av kanin

Fôringen er en meget viktig del av kaninholdet.

Kaniner i naturen er gress-spisere. Mesteparten av kaninens fôr skal bestå av grovt enggress eller grovt høy. Kaniner som spiser for lite høy blir syke.

I tillegg til høy kan kaninen få 1-2 ss pellets per dag og litt grønnsaker eller grønne blader for eksempel fra løvetann, persille og basilikum. Blåbærlyng er også sundt for kanier. De fleste kaniner spiser for mye pellets og grønnsaker. Overvekt, tannproblemer og feilernæring er vanlige sykdommer hos kaniner som spiser for lite høy.

Om sommeren kan kaninen spise gress, men la kaninen beite selv i stedet for å klippe gress til den. Alle fôrendringer må foregå gradvis hos kanin helst over 1 uke eller mer. Raske fôrendringer og feilernæring kan føre til at kaninen blir veldig syk. Kaniner skal ikke spise brød, knekkebrød, frukt eller godteri. Friskt vann og rein drikkeflaske er like viktig som høy. Vask kaninens drikke flaske hver dag slik at det ikke bygger seg opp et slimlag på innsiden av flasken.

Kaninen spiser også noen spesielle deler av avføringen som heter caecotrofer. Caecotrofene inneholder vitaminer og mikroorganismer som det er viktig at kaninen får i seg. Kaniner som er syke eller overvektige vil ofte slutte å spise caecotrofer slik at denne avføringen blir liggende i buret eller ved endetarmsåpningen. Dette er et sykdomstegn som betyr at kaninen må til veterinæren.
 
Skriv ut
 
 
 
 
Copyright Groruddalen Dyreklinikk AS 2013
Stovner Senter 3, 0985 OSLO
TLF: 22 78 84 84

 

Godkjent dyreklinnik